Wat doet geluid met ons?

Goed horen is meer dan verstaan alleen

Dagelijks spreken wij mensen, waarbij het gehoor niet goed functioneert, bij ons in de praktijk. Zij hebben vrijwel allemaal de wens weer goed te willen horen. Mensen met een goed gehoor staan er vaak niet bij stil hoe bijzonder het horen van geluiden is. Geluid doet namelijk veel meer met ons dan u denkt.

Geluid brengt ons in contact met de wereld

Bij het horen van de vogels in de vroege ochtend, hebben wij al een idee hoe het weer wordt.

Geluid kan onze gemoedstoestand veranderen

Bij een spannende voetbalwedstrijd kunnen supporters door liederen te zingen of te applaudisseren hun team opzwepen. Spelers kunnen hierdoor een extra energieboost krijgen.

Geluid waarschuwt

Bij het horen van vreemde, harde geluiden worden onze hersenen gewaarschuwd. Hierbij kunt u denken aan een brandalarm, een kraan die openstaat of iemand die via de achterdeur het huis binnentreedt.

Geluid schept orde.

Als we met gesloten ogen in een onbekende ruimte staan, kunnen we zonder de ruimte te hebben gezien toch een beeld schetsen. We horen of de ruimte leeg of gevuld is, op wat voor vloer we lopen en welk materiaal voor de wanden is gebruikt. Dankzij deze nuances is het zelfs mogelijk de hoogte en de breedte van de ruimte te schatten. Indien een radio aanstaat, kunnen we precies zeggen waar deze staat.

Geluid geeft identiteit

Zonder iemand te zien, kunnen we aan de stem horen met welke persoon we te maken hebben en wat de gemoedstoestand (verdrietig, blij of juist boos) van hem of haar is.

Geluid emotioneert

Herinneringen kunnen opkomen wanneer u naar bepaalde muziek luistert. Bepaalde muziek / geluiden worden met situaties geassocieerd.